Neobična dosad neviđena božićna proslava Dana škole 2020. godineSvake godine povodom Dana škole kojim se obilježava 18. prosinca, rođendan Jure Kaštelana, u našoj se školi održava priredba. Ta je tradicija nastavljena i ove godine, no u malo drukčijem izdanju, kako i priliči ovoj neobičnoj godini. Tako je, umjesto u holu škole ispunjenim djecom i roditeljima koji su ih došli podržati, priredba zbog epidemioloških mjera održana online, u obliku TV programa pod nazivom TV veselje za ljude dobre volje.

Redateljica ovogodišnje priredbe i autorica ovog TV projekta profesorica je hrvatskoga jezika Sanja Miloloža, za zvuk je odgovoran profesor glazbene kulture Marko Jašek, a za montažu naš pomoćnik u nastavi Luka Justinić. Džingl je izvela cijela velika glazbena obitelj Jašek: Klara Jašek, Jan Jašek, Noa Jašek, Zlata Jašek, Zoran Jašek te Marko Jašek. Velike pohvale njima, ali i svim izvođačima te svima ostalima zaslužnima na izradi ovog TV programa.

 

Voditelji, spikeri, čestitari…
Fotokolaž: Sanja Miloloža


Ovoga su puta priredbu vodila dva para voditelja: Laura Dimić i Filip Vignjević iz 2.d i Marija Jelić i Fran Jozić iz 7.b razreda. Mali voditelji, koje je uvježbala i snimala njihova učiteljica Gabrijela Markušić, vodili su nas kroz program, a veliki su čitali školske vijesti u kojima smo, osim podsjećanja na rođendan Jure Kaštelana i važnost djelovanja njegove supruge, glumice Nade Subotić za našu školu, i naš list (ona nam je dala ime!), doznali aktualnosti u vezi s državnim natjecanjima i uspjesima učenika Maše Dobrić, Petre Popović, Ratka Karačića i Jana Bunčića, i nagrađenim učiteljicama koje su primile nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. 

Djelatnici pjevaju školsku himnu.
Fotokolaž: Sanja Miloloža

 

TV program započeo je himnom „Moja škola“ i to u izvedbi djelatnika škole. Solo dionice su pjevali Tanja Kosanović, Ines Obad, Gabrijela Markušić, Ivana Šestan Šarić, Celina Fišter, Marko Jašek, Gordana Petrović i Željka Kurilić Kuzman, a refren Mirena Maljković, Ana Marija Sokolić, Ana-Marija Šipoš i Marija Justinić. Autori točke bili su profesori Marko Jašek, autor naše školske himne, i Mirena Maljković, koja je ove godine nažalost otišla iz naše škole, stoga joj želimo puno sreće u Osnovnoj školi Rapska. 

Nakon toga, čestitke i poruke podrške učenicima i djelatnicima škole uputili su pedagogica Zdravka Ciglenečki, psihologica Elena Boljkovac te školski kuhari Maja Barać i Nenad Vujnović.

Prvi blok priloga, nazvanog „korona blok“ započeo je intervjuom o redovnoj i online školi učenika 2.e razreda, koji su intervjuirali svoje prijatelje iz razreda o školi i koronavirusu. Svakako se nadamo da će se jednog dana i pridružiti novinarskoj skupini Čarobne frule. Uslijedio je videouradak Virtualni lanac kreativnosti u kojem nam je pet učenica 8.b razreda predstavilo kako izraditi božićne ukrase.

 

Vesela osmašica izrađuje adventski aranžman sa svijećama.
fotoisječak videaozapisa

 

 

Također smo mogli pogledati i malenu lutkarsku predstavu koju su pripremile učenice 7.c razreda Nika Lukenda i Bruna Prostran. U njemu su rekle nešto više o pjesnicima Juri Kaštelanu i Vesni Parun, a pritom nas i dobro nasmijale. Raspjevani su drugaši, uz pratnju školske knjižničarke Ines Obad na ukulelama, otpjevali simpatičnu pjesmu o knjigama, a rad članova čitateljskog kluba Čitko iz 3. c, 4. b i 4. c predstavila je naša vrijedna knjižničarka Ines, naša stalna suradnica, koja je sudjelovala u čak četirima točkama, od kojih je voditeljica dviju točaka. U zanimljivu fotokolažu o čitanju doznali smo mnoge poticajne rečenice vezane uz knjige i vrijednost čitanja, a vrlo su interesantni bili radovi učenika potaknuti čitanjem.

 

Učenici 4. b sviraju Orašara čašama. Voditeljica točke Marina Lucin, snimala Ines Repustić.
fotoisječak videozapisa

 

U tom školskom programskom bloku aktivno su sudjelovali učenici 4. b razreda izvedbom dvaju lijepih tekstova Zima te Svaki je čovjek čuvar bisera“, a njihovo nas je sviranje na čašama jednostavno oduševilo. Tako je očito mislila i redateljica jer je upravo isječak te točke bio lajtmotiv cijeloga programa i najavljivao je svaku pojedinačnu točku. U tom su dijelu još simpatični pingvini, učenici 1. b razreda, otpjevali su Penguin Song na engleskom jeziku.

Šestaši na gitarama. Voditeljica Lada Ledić.
fotoisječak videozapisa

 

 

Učenica 6.c razreda Karla Žunić  otvorila je treći dio priredbe najavljen džinglom što ga je otpjevao Noa Jašek uz nasmiješeno lice Petra Čvorka iz 5. b s gitarom. Karla je pročitala na engleskom jeziku ulomak Grincha, a božićnu čestitku na znakovnom jeziku uputili su učenici 4.a razreda. Našle su se tu i dvije izvedbe Zvončića: jedna učenika 2. b razreda, a druga na francuskom jeziku koju su otpjevale Tonka Robić i Tara Bosek. Učenici Dan Jajić i Luka Cerruti recitirali su dvije božićne pjesme koje su sami napisali, a odlični su bili i Karlo Delić te Bruno Jurčić iz 6.c razreda koji su na gitarama odsvirali Chariots of Fire. Pjesmu Santa Song  na engleskom su jeziku otpjevali simpatični učenici 2.a i 2.c razreda.

U nastavku, preslatki učenici 1. c otpjevali su pjesmu Božić dolazi, a mogli smo čuti i recitaciju pjesme Božić u duši učenika 5. b razreda pod vodstvom vjeroučiteljice Nade Vlajčević.

Učenike 1. c uvježbavala i vodila Dragana Gaćeša uz malu asistenciju razrednice Tihane Levar.
fotoisječak videozapisa

 

 

Primijetit ćete da su učenici viših razreda čak i ovdje s maskama jer epidemioloških se mjera držati moramo bez obzira na  Osim pjesama na engleskom i francuskom čuli smo i jednu njemačku, Stille Nacht.

 

Na svakom se opsežnom projektu događaju pogreške, pa tako ni snimanje naše jednosatne TV emisije nije prošlo bez njih.

U vijestima smo ispustili imena Dominika Ferketina, Lune Kozar i Vlatke Jeras za državno natjecanje iz fizike,

negdje nam se putem zagubila ekočestitka koju su pripremali članovi ekogrupe, a imali smo nezgodu i u pripremi

audiozapisa za točku Stille Nacht Učenici 7. b koji su pjevali pjesmu zbog tonskih su tehničkih problema

dobili pomoć u izvedbi poznatoga zbora  Bečki dječaci koja je prekrila njihovu izvedbu.

Prenosimo ispriku redateljice Dominiku, Luni, profesorici Vlatki Jeras, ekogrupi, a osobito klaviristici Ines Obad,

voditeljici točke Božić na njemačkome jeziku Katarini Krajačić i učenicima Luciji Baković, Antoniju Šimiću

i Viti Tutićučiji smo ton izgubili u bespuću digitalije (nažalost, zbog prekratka roka nismo uspjeli ponovno snimiti točku).

 

Stille Nacht, čiju smo izvedbu čuli od Bečkih dječaka, Sveta noć, poznata je skladba Franza Grubera koja je proslavila austrijsku glazbu pa je čak prevedena na 320 jezika, što smo doznali od učiteljice njemačkoga jezika Katarine Krajačić koja nam je i u svoje ime uputila čestitku, dakako, i na njemačkome jeziku. Svoje božićne želje, s kojima se svi možemo poistovjetiti, poručili su nam učenici 4.c razreda, veseli su učenici 3.  b i 3. c razreda otpjevali pjesmu Idu patuljci, a energični učenici 2. d s vrlo veselom koreografijom za koju je zaslužna njihova voditeljica Sanjica Božičević otpjevali su Sretan Božić svakome. U kratkom videouratku učenice 6. c razreda Karla Žunić, Dora Kokić i Ema Mandić pokazale su nam stop animacijom kako to medo kiti božićno drvce. 

 

Sara Spinčić solirala je u pjesmi Sretan Božić cijelom svijetu (D. Jašek) koju su Kaštelanci pjevali na HDF-u 2010. godine.
fotoisječak videozapisa

 

I za kraj priredbe, mogli smo vidjeti naš školski zbor Kaštelanci na Hrvatskom dječjem festivalu 2010. godine kako izvode pjesmu Sretan Božić cijelom svijetu  D. Jašeka sa solisticom Sarom Spinčić. 


Iako u drukčijem formatu, svečani je program za Dan škole zaista bio odličan. Vidi se da su se svi jako potrudili: od profesora i voditelja do učenika koji su bili izvođači, kako možete pročitati u poduljoj odjavnoj špici sa zahvalom našem Luki Justiniću (za golem postao na TV montaži) i  obitelji Jašek posvetom ravnatelju Krešimiru Supancu i njegovoj obitelji, ali i svima koji se bore s koronavirusom. Još jednom velike pohvale svima jer je taj projekt doista pokazao timski duh cijele Osnovne škole Jure Kaštelana i spremnost na suradnju svih sudionika od 1. do 8. razreda, od učenika, učitelja, stručnih suradnika, pomoćnika u nastavi, do tehničkoga osoblja.

Ako već niste, priredbu svakako pogledajte, poveznica vam je u bočnom izborniku, a i na službenim stranicama naše škole. Zanimljivost, u nepuna dva dana program pogledan je više od 1700 puta.Maša Dobrić, 7.c, fotoisječci videozapisa