Osim novostečenih znanja o naglascima, osa je u 7. c razredu

dobila i komadiće keksa od učenika kako bi obnovila

svoje zalihe hrane nakon intenzivnog razmišljanja

o tome je li naglasak na riječi dva kratkosilazan ili dugosilazan.

  

 

Svaki put kad se bliži završetak školske godineu školi je sve puno završnih ispita, usmenih ispitivanja i „podizanja“ ocjena, no to ne znači da se katkad ne dogodi i neka zabavna zgoda tijekom nastave. Zato vam ovdje donosimo crticu s nastave Hrvatskog jezika u 7.c razredu koji je bio počašćen dolaskom jedne neočekivane gošće.

 

Bio je dvosat posvećen tragično preminulomu pjesniku Josipu Pupačiću uz njegov 50. spomendan i učenici su se bavili pjesmom Zemlja i ja. Baš su ponavljali naglasne cjeline vježbajući izgovor kada je najednom u učionicu uletjela – osa Sletjela je na pod i počela se šetati po razredu što je, na veliku profesoričinu žalost, ometalo učenike u radu: mnogo se njih počelo vrpoljiti na svojim mjestima pokušavajući ju pronaći ili se barem uvjeriti da nije u njihovoj blizini. Kada je osa napokon uspješno locirana, jedan ju je od učenika uzeo i odnio na svoj radni stol. U početku je osa bila pomalo uplašena, no s vremenom se dovoljno ohrabrila da „izvidi“ teritorij na kojem se nalazila pa je tako krenula obilaziti stol. Naposljetku je došla i do bilježnice gdje se odlučila i zadržati. Netko je od učenika povikao: „Gledajte, osa uči gramatiku!“. Izgleda da je to baš neka pametna osa (za razliku od učenika koji ne razlikuju gramatiku od pravogovora, no to je ipak tema za neki drugi članak).

 

Osim novostečenih znanja o naglascima, osa je dobila i komadiće keksa od učenika kako bi obnovila svoje zalihe hrane nakon intenzivnog razmišljanja o tome je li naglasak na riječi dva kratkosilazan ili dugosilazan. No, naposljetku joj je ipak sve to dosadilo pa se vinula u zrak i odletjela kroz prozor.

 

Maša Dobrić, 7.c, tekst i foto