Digitalna katastrofa zagrebačkih školskih listova

na županijskom Lidranu,

a Frula  ipak ide dalje na prosudbu Državnom povjerenstvu

 

Zagreb, 17. ožujka 2021. Danas u 14 sati održan je na daljinu okrugli stol županijske Lidrano smotre za novinarski izraz koji je koordinirala Osnovna škola Antuna Gustava Matoša, naš poznati domaćin. S obzirom na činjenicu da oko nas ponovno divlja koronavirus, prvi put u povijesti županijska je smotra održana preko platforme MS Teams. Također, prvi je put održana virtualna izložba školskih časopisa u Hrvatskom školskom muzeju kojoj možete pristupiti ovdje.

Županijsko povjerenstvo odabralo je 13 pojedinačnih novinarskih radova od 47 koji su pristigli na smotru, i poticajno je da su svi pojedinačni radovi mahom pohvaljeni, čini se da je kvaliteta samostalnog novinarskog izraza na svakoj smotri sve bolja i bolja.

Nažalost, to se ne može reći za školske listove. Na smotru ih je pristiglo samo devet, od čega samo tri tiskana i šest digitalnih. Članovi Povjerenstva bili su mahom osupnuti dvjema činjenicama: prvo, takvim katastrofalnim padom produkcije školskih listova, a drugo, tako katastrofalno lošom kvalitetom digitalnih listova. Sva tri tiskana lista predložena su za državnu smotru, iako je i njima Povjerenstvo udijelilo dobronamjerne savjete (a kakav bi trebao biti savjet ako ne dobronamjeran), ali zato o digitalnim listovima: jao joj!

Iznimka je pohvaljen Zmajček i naša novinarska prijateljica Dijana Požgaj o čijim smo četicama novinara pisali već puno puta u Fruli. Srdačno čestitamo našim Zmajčekima i jako nam je drago da ih je članica Povjerenstva Branka Primorac javno pohvalila!

Mi… iskreno, mi smo se provukli kroz iglene uši. Nevjerojatno je, zapravo, da smo predloženi za smotru nakon svih onih riječi o praznim rubrikama, o nedostatku novinarskog “mesa”… ne, nije to izričito išlo samo Frule, ali, hajde da si ne lažemo, znamo jako dobro prepoznati svoje nedostatke. Evo što nam je voditeljica, koja je trenutno na bolovanju, komentirala:

 

I možda stvarno nismo trebali prijavljivati Frulu na Lidrano ove godine.  Ali bilo mi je žao da ljudi ne vide našu emisiju TV VESELJE ZA LJUDE DOBRE VOLJE u kojoj smo stvarno pokazali veliku inventivnost kao škola.

 

Novinari će sigurno ubrzo održati jedan dugi “online brifing”, čim im se voditeljica oporavi od korone. Katkad treba stati na loptu i vidjeti što dalje. Jer, za usporedbu, u 1. digitalnom broju Čarobne frule, koji je neslavno nestao s digitalne pozornice, imali smo 212 članaka u jednoj sezoni, a ove godine, vjerovali ili ne, gotovo četiri puta manje! Znam da nam nitko neće zamjeriti što se nismo u ovakvim teškim okolnostima više bavili školskim novinarstvom, ali onda, doista, trebamo li biti pozvani na Državno na daljinu? Jer ove će godine samo tako i biti, na daljinu.

Bianca Sakan, 7. b, screenshot zaslona sa stranice osagm