Roditelji učenika OŠ Jure Kaštelana organizirali su se i pokrenuli

FB grupu kako bi istaknuli svoje aktivnosti kojima nastoje

poduprijeti što hitniju rekonstrukciju školske zgrade, a nerijetko su

aktivni i u medijima. Grupa je javna, kao i fotografije podrške kojima

obitelji i pojedinci žele pokazati naklonost ovoj inicijativi.

 

Naša školska zgrada dotrajala je, imala je privremenu namjenu, polumontažni je objekt, pod azbestnim krovom. Nije stoga čudno da želimo novu školu, štoviše, godinama već čekamo. No nikako dočekati. Zato su se roditelji naših učenika organizirali i pokušali svojim osobnim inicijativama potaknuti lokalne i odgovorne vlasti na što brže djelovanje u vezi s tim. Pokrenuli su i FB grupu na kojoj stoji:

Inicijativa Roditelji za Osnovnu školu Jure Kaštelana okuplja roditelje djece koja pohađaju ili će pohađati OŠ Jure Kaštelana kao i druge zainteresirane građane kojima je sigurnost i dobrobit djece na prvom mjestu i voljni su pomoći nama roditeljima.
Imamo jedan zajednički cilj – hitna rekonstrukcija škole! Pritom nas niti najmanje ne zanima vaša politička opredijeljenost – ako ju imate! Jer sva trnjanska djeca trebaju sigurnu školu koja odgovara svim njihovim potrebama i važećim standardima.

Danas, u 21. stoljeću, samo 3 km od centra Zagreba djeca pohađaju školu za koju se, kada je izgrađena nakon velike zagrebačke poplave, planiralo da će poslužiti samo kao privremeni objekt. Škola je, 53 godine kasnije, i dalje ovdje, ali u neusporedivo lošijem stanju. Lista građevinsko-tehničkih problema je duga: azbestni dotrajao krov, nedostatna seizmička otpornost, loša statika, dotrajala stolarija, energetska neučinkovitost,… Osim toga, škola ne odgovara Državnom pedagoškom standardu osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja u RH ; ne odgovara potrebama djece s teškoćama u razvoju, nema dovoljno prostora za tjelesni odgoj, ima neadekvatan prostor blagovaonice i neodgovarajuće sanitarije…Problema je mnogo!
Rekonstrukcija kasni, projektna dokumentacija sporo se izrađuje. građevinska dozvola nije ishođena, a čak nisu riješeni niti svi zemljišno vlasnički odnosi. Prihvaćen je idejni projekt, a iz nadležnog gradskog ureda uvjeravaju nas da će radovi započeti krajem godine. Tražimo dokaze i djela!
Zahtijevamo hitnu rekonstrukciju!
#SIGURNAškolazaSVE 

Inicijativa je išla prema medijima, a ovdje možete poslušati razgovor s Radija Sljeme.

 

Jasno nam je da je bio potres, jasno nam je da je korona,

ali još uvijek nam nije jasno zašto toliko dugo čekamo na novu školu.

A čekamo ju mnogo dulje i prije bilo kakva potresa i bilo kakve korone.

 

U idealnom društvu roditeljske inicijative i peticije ne bi imale razloga postojati, no kad ne živimo u takvom društvu, u građanskom se smislu mora pokušati sve kako bi se sačuvalo ono najvrednije: sigurno odrastanje djece u skladu sa svim dječjim pravima i pedagoškim standardima. Jasno nam je da je bio potres, jasno nam je da je korona, ali nije nam jasno zašto toliko dugo moramo čekati na novu školu. A čekamo ju mnogo dulje i prije bilo kakva potresa i bilo kakve korone…

Koliko će sve roditeljske aktivnosti, a bilo ih je dosta, pomoći rješavanju aktualnih poteškoća u vezi s rekonstrukcijom naše škole, nismo sigurni, a još smo manje sigurni gdje ćemo biti za vrijeme te rekonstrukcije koja bi, prema najavama, trebala početi sljedeće školske godine, no živi bili pa vidjeli. Samo da što prije dobijemo novu, lijepu, sigurnu i funkcionalnu školu. 

Ivana Račić, 7. b, mrežni fotokolaž SM