Drago frulaško listateljstvo i čarobno čitateljstvo,

evo nas u četvrtoj digitalnoj godini naše internetske Čarobne frule. Nije da krećemo od nule, ali gotovo je tako. U osvrtu na prošlu godinu, predloženi smo bili za Državnu smotru, koja se ipak održala (digitalno), no Državno nas povjerenstvo nije odabralo ovaj put. Nema veze (naša je glavna urednica Maša Dobrić zato bila 1. na državnom iz astronomije, dobila 2. nagradu na državnom iz matematike, a Petra Popović, naša proslavljena novinarka koja je u prošlom broju objavila onaj legendarni članak o Svenu Adamu Ewinu koji će i u ovoj Fruli dobiti svoje (pre)zasluženo mjesto, sad se školuje u MIOCU (za neupućene, riječ je o XV. gimnaziji u Zagrebu), osvojila je drugo mjesto na državnom natjecanju iz hrvatskoga, 5. mjesto na državnom iz engleskoga, a malo joj je nedostajalo i za plasman na državno iz kemije!).

Popunjavat ćemo mi pomalo sve svoje rubrike u nadi da ćemo, u svim mogućim i nemogućim uvjetima, uspjeti odraditi ovu zamaskiranu godinu najbolje što znamo, tako nam novinarskih tipkovnica. Mnogi su od nas već otkrili najmanje osam značenja riječi maska (krinka, krabulja) i, vjerujte nam, nisu sva ni epidemiološka ni karnevalska, iako nam se katkad učini da živimo u nekakvu epidemiološkom karnevalu.

Zanimljivo, naša zadnja priredba za osmaše prošle godine koja se već tada održala pod maskama (provjerite 3. broj našeg digitalca!), kao da je proročanski uprla prstom u naš modus vivendi (način života, čitaj, preživljavanja) u koronauvjetima. Pitamo se iz tjedna u tjedan kako će biti dalje, hoćemo li svi otići u online mode, tj. u nastavu na daljinu, ili ćemo se ipak održati barem malo uživo. Svaka čast maskama, ali čini nam se da bi bilo najbolje da sve maske padnu i da se iskreno i zdravo obrazujemo, čim se, dakako, za to steknu, hm, nemaskirani uvjeti.

Vidite, baš nas ti uvjeti muče (jeste li uopće razmišljali o tome KAKO da ovaj put IZVEDEMO tradicionalnu priredbu za Dan škole, jeste li?!), mislimo da i naš čarobni Djedica (oprosti, Djede) vjerojatno tu neće biti od pomoći. Pomozimo si sami, budimo odgovorni i mudro preživimo ovu stresnu, poluizoliranu i polumaskiranu školsku godinu.

I dalje vas, dakako, voli vaše maskirano uredništvo – i to s maskama, i bez njih.