Iz niza smrdljivih i apokaliptičnih slika koje su dominirale komentarima

petaša nakon čitanja ulomka romana Moj brat živi u kompjutoru

Branke Primorac, izdvojila su se dva optimistična komentara:

jedan učenika Lovre Cigrovskog, 5. b,  koji smatra 

da su velike krize čovječanstva napokon prošle te imamo

zelenu energiju, i drugi, učenika Zorana Baotića, 5. b,

čiju smo tvrdnju stavili u naslov ovoga članka.

 

Učenici 5. b komentirali su nakon jednoga sata hrvatskoga jezika, koji je ujedno bio i ekosat, kako bi izgledao Gorski kotar 2071. nakon zajedničkog čitanja ulomka romana Moj brat živi u kompjutoru Branke Primorac. Iz niza apokaliptičnih slika, izdvajamo dva komentara koja su se najviše svidjela našoj voditeljici.

Lovro Cigrovski, 5. b

Godina 2071. bit će sasvim drugačija od ove, 2021. godine. Prošli smo kroz velike krize i napokon smo shvatili one priče o očuvanju okoliša. Zelena energija je ovdje, više ne trošimo zalihe nafte i ugljena, iz visokih dimnjaka sada izlazi vodena para jer je vodik naše novo gorivo. Šume se oporavljaju i rastu zdrave. Životinje su zaštićene u svojim rezervatima tako da nitko nikome ne smeta. Vozila nas voze sama pa za vrijeme vožnje uživamo u starim filmovima i serijama na TV-u u autu. Djeca još uvijek idu u pravu školu u kojoj uče pisati rukom i imaju prave učitelje, samo su predmeti drugačiji. Budućnost je bolje mjesto jer se bolesti brzo liječe i priroda je ozdravila.

 

Učenički rad uz Dan bez veze 2020. Naši komentatori odabrali su polovicu s leptirom!

 


Zoran Baotić, 5. b

Gorski kotar 2071. godine je puno drugačiji, baš kao i ljudi. Priroda je očuvana i bez smeća, a ljudi se kreću po njoj a da ne ometaju ni nju, ni životinje koje u njoj žive. Svi dijelimo i čuvamo isti okoliš.

U nekom trenutku shvatili smo da štetimo sebi i prirodi, te da život ne može nastaviti a da se svi zajedno ne potrudimo dati svoj doprinos. Promijenili smo način na koji stvaramo i trošimo energiju, putujemo u školu ili na posao, kupujemo i trošimo hranu, te dijelimo svoj okoliš s drugim ljudima i životinjama. Promijenili smo sebe da bismo sačuvali svijet oko sebe.Marija Jelić, 7. b, ilustracija učenički rad