Naslov ovoga članka ni po čemu ne bi bio specifičan da upravo

nije završila nastavna godina obilježena koronom.

Nije bilo izvanučioničnih ni terenskih nastava, 

sve je bilo prebačeno u virtualni prostor

i zato nas je naročito obradovao izravan susret

s biljkama u Botaničkom vrtu grada Zagreba.

Doduše, morali smo platiti ulaznicu, a prije korone posjet je bio

besplatan, no nije nam bilo teško izdvojiti tih nekoliko kuna

za zelenu bajku koja nas je ondje dočekala. 

 

Stiglo je lijepo vrijeme. Stiže i kraj nastavne godine. Pravi je trenutak za odlazak u prirodu. Ne trebamo odmah odjuriti na more. Možemo uživati i u vlastitom gradu. Jedna je mogućnost obilazak Botaničkog vrta. Članovi Ekogrupe Osnovne škole Jure Kaštelana, učenici 8.b. i voditeljica pedagogica Zdravka Ciglenečki posjetili su potkraj nastavne godine Botanički vrt. To možda i ne bi bila tako senzacionalna vijest kad ne biste u obzir uzeli kontekst godine školovanja pod maskama zbog pandemije koronavirusa i bolesti COVID-19 uzrokovane jednim specifičnim tipom toga virusa. Što bi značilo da mi stvarno ove šk. god. 2020./2021. nikamo nismo išli!

 

Jeste li znali?

Botanički vrt u Zagrebu nalazi se u ulici nazvanoj po autoru teksta hrvatske himne Lijepa naša domovino Antunu Mihanoviću.

Prostire se na oko 4,7 hektara površine, a u njemu raste desetak tisuća biljnih vrsta iz Hrvatske i cijelog svijeta. Među njima ima i onih koje su danas u prirodi ugrožene.

Botanički vrt u Zagrebu osnovan je 1889.g. Prve su biljke, poslije obavljenih pripremnih radova, posađene 1892. godine.

Danas je Botanički vrt dio Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Lijep je zbog svoje raznolikosti, mira, zelenila. O vrtu se redovito brinu stručnjaci, održavaju i uzgajaju bilje.

Postoji dio na kojem se redovito šiša trava, ali i dio koji se ne dira, tj. ostavljen je da se prirodno razvija bez utjecaja čovjeka u sklopu projekta Neka raste! / Let it grow!

 

 

Zagrebački lopoči
Foto: Zdravka Ciglenečki

 

Uostalom, opće je poznato da učenici vole terenske i izvanučionične nastave, a to je potvrdilo i naše druženje. Doduše, morali smo platiti ulaznicu, a prije korone posjet je bio besplatan, no nije nam bilo teško izdvojiti tih nekoliko kuna za zelenu bajku koja nas je ondje dočekala. Uživali smo u ljepotama Botaničkoga vrta. Predlažemo i vama da se zajedno sa svojim roditeljima i prijateljima prošećete tom oazom u centru grada te uživate u hladu i bilju. Cijena je ulaznice za učenike 5,00 kn.

Zdravka Ciglenečki, tekst i foto