Teško je pojmiti smrt djeteta. Psihološki gledano,

najteži udarac roditelju je kad ostane bez svoje kćeri ili sina.

Kako onda objasniti događaj koji je na sam Uskrs 4. travnja 2021.

dokraja potresao Hrvatsku kad je, od posljedica teških

tjelesnih ozljeda koje su joj nanijeli biološki roditelji, 

 djevojčica, nedužno sitno biće, izgubila bitku za život?

 

U kratkim crtama: Djevojčica je od najranije dobi udomljena. Nakon dvije godine života u udomiteljskoj obitelji Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, procijenivši da je dijete  srednje sigurno vratiti biološkim roditeljima, djevojčicu i vraća. Majka ju nedavno nasmrt premlati (sada se procjenjuje da je dijete čak pet mjeseci bilo zlostavljano). Dijete završi u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, liječnici se bore za njegov život. Nažalost, djetešce umire od posljedica premlaćivanja.

Teško je pojmiti smrt djeteta. Psihološki gledano, najteži udarac roditelju je kad ostane bez svoje kćeri ili sina. Kako onda objasniti ovaj događaj koji je na sam Uskrs 4. travnja 2021. dokraja potresao Hrvatsku kad je, od posljedica teških tjelesnih ozljeda koje su joj nanijeli biološki roditelji, dvoipogodišnja djevojčica izgubila bitku za život? Autorici ovih redaka, profesorici hrvatskoga jezika u osnovnoj školi koja radi s djecom i voli ih, koja je majka i koja je i sama prošle godine ostala bez kćeri zbog rijetke neizlječive bolesti, takvo je ponašanje nezamislivo, neshvatljivo. Ne zato što uopće ne može zamisliti zlo u ljudima, ili bolest, nego zato što ipak ne može pojmiti da bi roditelj  vlastitomu djetetu, bilo kojemu, a kamoli tako malecnomu, nedužnom i sićušnom, nanio takve stravične ozljede od kojih bi dijete podleglo.

 

SLUŽBENO PRIOPĆENJE IZ KLINIKE ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB

S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice,

unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima,

došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je

postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno u 15 i 20.

Počivala u miru.

 

Podsjetimo, liječnici su se danima borili za život djevojčice koju je majka u srijedu dovela u bolnicu u Novoj Gradiški. Liječnici u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne djevojčicu su prevezli u Klaićevu. Ravnatelj te bolnice Goran Roić rekao je da je djevojčica već kod prijma bila u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji i u moždanoj komi.

 

U Zagrebu ispred Klaićeve bolnice okupilo se mnoštvo građana koji pale svijeće i donose plišance opraštajući se od malene. I nikomu nije jasno zašto u nas ne postoji dovoljno zrela kultura procjene tko je od bioloških roditelja i uistinu roditelj. I dok su druga djeca istih nezrelih i nasilnih roditelja odmah udomljena, a oni zatvoreni čekaju suđenje, jedan je nevini život nepovratno uništen.

Jednom sam od mudre osobe čula da se životinje ponašaju, a ljudi vladaju. Očito je da postoji i neka treća kategorija, ni ljudska ni životinjska, upravo neljudska. Ta nisu li nam dovoljno čemera nanijeli rat i bolesti, zar ubijamo vlastitu djecu iz čiste obijesti?!  Premlaćujemo ih do smrti?! Ljudi, mijenjajte zakone. Čuvajte našu djecu. Ne dopuštajte takve strahote. 

Sanja Miloloža, tekst i mrežni fotokolaž