Na samom dočetku Mjeseca hrvatske knjige, 11. studenoga,

obilježavamo Dan hrvatskih knjižnica čime se prisjećamo

dana donošenja prvog hrvatskog zakona o knjižnicama.

Vito Tutić, 7. b, školski pobjednik Nacionalnog kviza za poticanje

čitanja “Istraživači planeta Z” u organizaciji KGZ-a.

 

Listopad i studeni uvijek su veseli za sve vrste knjižnica. Zašto? Mnogo je razloga. Od 15. listopada do 15. studenog obilježavamo Mjesec hrvatske knjige. U listopadu obilježavamo Međunarodni dan školskih knjižnica, pa je listopad ujedno i Mjesec školskih knjižnica. U samoj završnici Mjeseca hrvatske knjige, dana 11. studenoga, obilježavamo Dan hrvatskih knjižnica, na dan donošenja prvog hrvatskog zakona o knjižnicama. Svake se godine na Dan hrvatskih knjižnica najboljoj knjižnici dodjeljuje priznanje Knjižnica godine. Ovogodišnja dobitnica priznanja je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

 

Nove knjige uz Mjesec hrvatske knjige.
Foto: Ines Obad

 

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija kojom se već 23 godine tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, želi poticati čitanje te istaknuti iznimnu važnost knjiga i knjižnica. Ovogodišnja manifestacija posvećena je 50-oj obljetnici obilježavanja Dana planeta Zemlje, a moto je Razlistaj se!

Sve knjižnice osmislile su brojne aktivnosti, pa je tako i naša.

Svi ste već sigurno primijetili pano „Mjesec knjige“, koji je dobio noge i luta po hodnicima škole. Na njemu su ukratko predstavljeni svi naši projektići.

Projekti naše školske knjižnice  

  • Učenici od 6.do 8. razreda sudjelovali su u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja „Istraživači planeta Z.“ u organizaciji KGZ, a pobjednik je naše škole Vito Tutić, učenik 7. b razreda – još čekamo izvlačenje glavne nagrade i objavu pobjednika na svečanoj završnici 13. 11. 2020.
  • učenici čitateljskog kluba 3. i 4. razreda sudjeluju u međunarodnom projektu razmjene digitalnih straničnika – 2020 Digital Bookmark Exchange Project – škola partner iz Indije
  • fotografski natječaj – ekoporuke na hrptu mojih knjiga
  • pričaonice i radionice razlistanih priča za učenike nižih razreda

 

A ako se pitate što vaša knjižničarka radi i što se događa u samom prostoru knjižnice, postavili ste dobro pitanje.

 

Knjige u karanteni čekaju dezinfekciju.
Foto: Ines Obad

 

Naime, naša knjižnica doživjela je revoluciju, razlistala se, i to ekološki i digitalno. U posudbi i povratu knjiga više se ne koriste kartončići, već se sva posudba i povrat obavlja putem knjižničnog programa skeniranjem koda na poleđini knjige.

 

Nema više kartončića, sve ide digitalno!
Foto: Ines Obad

 

Knjige su zaključile da im ovo novo vrijeme korone zapravo godi, jer se većina knjiga omata, a po povratu se sve knjige pomno brišu i dezinficiraju. Također, u svaku knjigu lijepi se datumnik, u kojem ćete naći datum povrata knjige. Također, knjižničarka uvodi i nove knjige pristigle tijekom ljetnih mjeseci, koje će uskoro biti za posudbu.

Vama, dragi učenici želim da i dalje cvjetate i listate s našom školskom knjižnicom te upravo vama posvećujem i čestitam Dan hrvatskih knjižnica. S maskom i rukavicama veselo vas pozdravlja vaša knjižničarka Ines

Ines Obad, školska knjižničarka, tekst i foto