Uz Godinu čitanja pitamo se zašto su dječaci češće junaci

lektirnih djela od djevojčica i što o tome misli jedna Ema

 

Jeste li se ikad zapitali koliko je djevojčica u knjigama glavni lik ili koliko djevojčica doživi avanture kao dječaci u knjigama: Dječaci Pavlove ulice, Petlja, Trojica u Trnju i dr. O Tomu Sawyeru i Huckleberryju Finnu da i ne govorim… Dobro, možda su se neki sjetili princeza (Pepeljuge, Male sirene, Uspavane ljepotice…), ali one zvuče nestvarno i nemaju te napete avanture kao „dečki iz kvarta, detektivi u potrazi za manijacima“.

Ipak postoji knjiga, Pipi Duga Čarapa. U knjizi je riječ o djevojčici koja ja izgubila mamu, a tata joj je stalno na brodu. Ona živi u malom gradiću i velikoj vili o kojoj se brine sama na svoje načine. Zanimljiva je jer ima pletenice koje, čini se, protive gravitaciji, ima snagu petorice muškaraca (može podići konja), ima majmuna za kućnog ljubimca i uvijek upada u neke nepodopštine, avanture i nevolje u koje povede svoje prijatelje. E, to je djevojčica koja upada u avanture koje čitatelji čitaju napeto i širom otvorenih očiju.

Postoji i knjiga u kojoj je glavni lik isto djevojčica (knjiga; Ključić oko vrata), ali glavna se avantura odvija u kamp prikolici u kojoj su završila dva dječaka tražeći skrovište.

Svi bi dječaci i sve djevojčice trebali imati, kao prvo,

jednaka prava u literaturi neovisno o žanru, jednaku percepciju fizičke

i psihičke snage i jednak broj glavnih likova

 

Ne znam bolje li zvuči kada dječaci upadnu u napete avanture, nepodopštine ili nevolje ili neki pisci misle da su dječaci sposobniji od cura, no ja mislim, i mislim da je ovo što mislim točno; svi bi dječaci i sve djevojčice  trebali imati, kao prvo, jednaka prava u literaturi neovisno o žanru, jednaku percepciju fizičke i psihičke snage i jednak broj glavnih likova.

Nadam da će pisci početi pisati više knjiga s djevojčicama kao glavnim likovima i da ću ubuduće čitati više takvih lektira, jer zašto cure ne bi mogle biti „detektivke iz kvarta u potjeri za manijakom“.

Ema Hadžibegović, 7. b, tekst i ilustracija