Nije bio bezveze taj dan iako nije bilo veze. Za sve je “kriva”

učiteljica Informatike Mirena Maljković koja je svoju ideju oblikovala

u hvalevrijedan školski projekt koji je nadrastao mjesno značenje.

Izvrstan projekt o provođenju vremena bez digitalne tehnologije, a kojemu smo prošle godine bili domaćini, preselio se u susjednu OŠ Rapska, odakle je i potekao prije četiri godine. Za sve je zaslužna naša bivša učiteljica Informatike Mirena Maljković koja je svoju ideju realizirala u projekt koji je nadrastao mjesno značenje. 

 

Autorica projekta Mirena Maljković, učiteljica informatike koja se iz naše OŠ Jure Kaštelana vratila u OŠ Rapska. Desno gore naslovnica mrežne stranice projekta. Desno dolje: prošlogodišnji nagrađeni logo autorice Vite Stojić, 7. a.
Fotokolaž: Sanja Miloloža

 

Iako smo izgubili domaćinstvo projekta kad se učiteljica Maljković odlučila vratiti u OŠ Rapska, naravno da smo i dalje u njemu. Ovaj put s učiteljicom hrvatskoga jezika Sanjom Miloloža, prof., dogovorili smo kartanje zabavno-poučne igre ZBUNILICE koju je učiteljica osmislila kao rođendanski dar svojem sinu Luki kad je imao 9 godina. U našoj školi Zbunilica se u razredima prof. Milolože igra uvijek, već 11 godina, potkraj polugodišta, kad smo obradili veći dio gradiva, a osobito sad, na kraju nastavne godine.

 

Draže su nam prototipne karte s likovima iz udžbenika koje je profesorica sama napravila…
Foto: Sanja Miloloža

 

Zbunilica je jedina kartaška igra dopuštena u našoj školi, i mi smo o tome već pisali u Čarobnoj fruli. Međutim, novost je da je učiteljica igru poboljšala, uskladila s novim predmetnim kurikulom, dobit će nove ilustracije s našim likovima iz udžbenika i nadamo se da ćemo ju ujesen moći i nabaviti u knjižarama! Dotad, igramo sa starim kartama i onima koje je profesorica sama izradila (kako sama kaže, u programu koji nije za grafički prijelom, ali može poslužiti kao “zorni koncept za profesionalno grafičko oblikovanje”), a nama su te karte još i draže od onih tiskanih (starih 11 godina). 

 

Načas smo igračima iz 5. b prekinuli igru radi portretiranja…
Foto: Sanja Miloloža

 

Petaši su Zbunilicu igrali u školskom dvorištu, mobitele nisu nosili u školu ili su ostali isključeni u torbama u razredu. Doma su sa svojim ukućanima razgovarali o tome kako su se nekad djeca igrala u svoje slobodno vrijeme kad nije bilo ovakve “poplave” mobitela, računala i videoigara, zatim su izrađivali svoje kartice s pitanjima iz bilo kojega područja, ne samo iz hrvatskoga, a kad su došli u školu, sjedili su na dekicama na travi, ponavljali hrvatski i druga znanja kartajući se i bilo im je baš zabavno! Šteta što je tako brzo prošlo, ustvrdili su.

 

Zbunilica na livadici ispred škole
Foto: Sanja Miloloža

 

Drago nam je da je učiteljica Miloloža smislila tako sjajnu igru, a da je učiteljica Maljković došla na tako sjajnu projektnu ideju. Jer, sasvim sigurno možemo zaključiti da je Dan BezVeze itekako s vezom, tj. logički opravdan: mnoga su djeca previše pred zaslonima svojih gadgeta i dobro je kad se konačno upućujemo na boravak vani u izravnom kontaktu s prijateljima. 

Maša Dobrić, 7. c, foto: SM